Pirotehnička sredstva nisu igračke – koristi ih pravilno!

29. Decembar 2021.

 Mirko (16) je tokom prošlogodišnjih novogodišnjih praznika zadobio opekotine od petardi, a da ih nije čak ni bacao. Bio je u društvu onih koji su nepravilno koristili petarde „da bi pukle jače“. Mirko je samo jedan od oko 30 građana Srbije koliko u proseku bude povređenih svake godine tokom novogodišnjih i božićnih praznika zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvima. 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP Srbije) svaki treći povređeni tokom praznika nije ni upotrebljavao pirotehnička sredstva. „Godišnje u Srbiji u proseku bude oko 30 povređenih oko Nove godine i Božića. Nekada je taj broj viši ili niži, ali prosečno oko 30 ljudi godišnje zadobije opekotine, lakše ili teže telesne povrede zbog nepravilne upotrebe petardi i vatrometa“, kažu iz MUP-a Srbije. Oni dodaju da tokom poslednjih pet godina na taj način povređeno je više od 250 građana. Nažalost, ponekad je dovoljno da neko bude blizu neodgovornih korisnika pirotehničkog sredstva da se povredi. Neretko se događa da dolazi i do težih telesnih povreda koje mogu biti trajne (povrede prstiju, šake, očiju, ušiju, lica). 

Pirotehnička sredstva moraju da se upotrebljavaju isključivo prema uputstvima za bezbednu upotrebu (koja su naznačena na proizvodu ili pakovanju) da bi se izbegao bilo kakav vid povređivanja. Mlađima od 14 godina nije dozvoljena kupovina i korišćenje pirotehničkih sredstava. Ona se mogu koristiti na bezbednoj udaljenosti, što podrazumeva da u prostoru oko njih u trenutku aktiviranja ne sme da bude prolaznika, dece, životinja ili zapaljivih i osetljivih predmeta koje petarda ili drugo pirotehničko sredstvo mogu da oštete. Profesionalne vatromete  mogu legalno da kupuju i ispaljuju samo za to obučeni stručnjaci i na odobrenoj lokaciji uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. 

Sa namerom da upozori da pirotehnička sredstva moraju da se koriste na ispravan način da bi se izbeglo povređivanje građana usled nepravilnog rukovanja, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, čiji je glavni korisnik Ministarstvo privrede, lansirana je kampanja „Pirotehnička sredstva nisu igračke“ namenjena njihovoj bezbednoj upotrebi i pravilnoj kupovini. Kampanja će trajati od sredine decembra do sredine januara, kada je njihova upotreba i najčešća. 

Kroz projekat „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“ Evropska unija podržava Ministarstvo privrede i druga resorna ministarstva u usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije u području slobodnog kretanja roba. Ta oblast, uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, predstavlja jednu od osnovnih sloboda na kojima se zasniva Evropska unija, jer jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja srž evropskih integracija. 

Uklanjanje prepreka postiže se ujednačavanjem nacionalnih propisa za proizvode, čime se obezbeđuje jednak tretman proizvodima, dovodi do povećanja konkurentnosti, nižih cena i većeg izbora za potrošače, a osigurava se i jednak nivo zaštite javnog zdravlja, potrošača i životne sredine na celokupnom unutrašnjem evropskom tržištu. 

Kampanja o pirotehničkim sredstvima, koju zajednički sprovode Ministarstvo privrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, prva je od nekoliko kampanja o bezbednijim proizvodima koje će biti sprovedene tokom trajanja projekta. 

Iako Zakon ne zabranjuje upotrebu pirotehničkih sredstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ih ne koriste!

Evropska unija pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i slobodnom kretanju roba. Proces usaglašavanja sa propisima i standardima Evropske unije ostvaren je, između ostalog i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost viša od 10 miliona evra. Direkcija za mere i dragocene metale, kao i deset drugih laboratorija, korisnici su specijalizovane opreme iz donacije vredne četiri miliona evra.

https://www.youtube.com/watch?v=uwRGON3LpvQ